Tokenizacija poslovanja i imovine-deo rešenja krize ekonomije!

Tokenizacija poslovanja i imovine-deo rešenja krize ekonomije!

  • 05.07.2022

Globalna ekonomija, ili bolje reći liberalna zapadna ekonomija, je u dubokoj krizi. Monetarne i političke elite leče, tačnije održavaju, zatečeno stanje enormnim emisijama tradicionalnog fiat novca, umesto da se koncetrišu na izvor problema i održiva dugoročna rešenja. Tržišnoj ekonomiji su potrebne duboke i korenite promene, koje treba da promene postojeću ekonomsku paradigmu! 

 

Šta je posledica fiat novca i postojećeg ekonomskog modela?

 

  • Nesolventnost ekonomije i rizik od bankrota 

Ukupan globalni dug za 2021 godinu iznosi preko 300 triliona dolara i veći je 3,5 puta od globalnog BDP-a. Tako prezadužena ekonomija ne poseduje kapacitet dodatnog finansiranja dugom, pa čak ni novim kapitalom. Rešenje zasnovano na postojećem inflatornom novcu objketivno ne postoji!

 

  • Socijalna nejednakost

1% subjekata raspolaže sa 50% neto globalne imovine, dok 15% raspolaže sa čak 85% neto globalne imovine. Uz ovakav trend, približavamo se situaciji kada pojedinac neće uopšte raspolagati sa imovinom, već će biti samo servis imovine koju koristi.

 

  • Prevaziđeni lanac vrednosti i njegove raspodele 

Online segment je ključni kanal prodaje, dok je potrošač postao centralni akter digitalne ekonomije, čijim se angažmanom povećava prodajni kapacitet i izvori vrednosti za prodavca.  Kupac preuzima pojedine funkcije u lancu kreiranja vrednosti čime prestaje potreba za posrednicima u lancu, tj mora se izvršiti preraspodela vrednosti koji se kreira u lancu i to u korist potrošača.   

 

Digitalni tokeni i tokenizovano poslovanje kao deo rešenja! 

 

Tradicionalni model poznaje pojedinačne instrumente koji su vršili određene funkcije u ekonomiji i kreirale vrednost. Instrumenti duga i kapitala su predstavljali izvor finansiranja i zarade, a novac je bio sredstvo razmene i izvor pasivnog prihoda. Takav centralizovan model i instrumenti su doveli do gore navedenih okolnosti! 

Digitalni tokeni su tehnološki upgrade koji decentralizuje navedeni model u korist pojedinca i zajednice,  objedinjujući navedene funkcije u jednom instrumentu. Tako da tokeni postaju:

-sredstvo finansiranja (i to bez elemenata duga ili kapitala)

-sredstvo razmene (plaćanja)

-izvor pasivnog prihoda za držaoca 

-sredstvo za nagrađivanje 

-čuvar vrednosti

Tokenizacijom poslovanja, bilo kroz usluge, imovinu, procese ili na neki drugi način, poslovni subjekti mogu promeniti strukturu svog komercijalnog modela, ključne aktere modela, izvore monetizacije biznisa i kreirati nove izvore vrednosti.

 

Benefiti token ekonomije 

 

Izdavaoci tokena - mogu finansirati poslovanje bez elemenata duga ili kapitala, čak i od strane svojih potrošača i dr. pojedinaca. Takodje, mogu potpuno eliminisati rizik gubitka vrednosti u razmeni dobara, što je slučaj sa fiat novcem. Komercijalno mogu povećati angažman svojih potrošača i prodaju! 

 

Potrošači - mogu monetizovati svoju poziciju u online ekonomiji  

 

Investitori - dobijaju mogućnost da ulažu u instrument čija je likvidnost i vrednost povezana sa ključnim agregatom vrednosti jednog biznisa biznisa – tražnjom za dobra ili usluge 

 

Izvori novih vrednosti (marketi) - sva imovina, usluge i proesi za kojim postoji organska tražnja, kao posledica korisnosti, može biti tokenizovana.

 

Ditigalni tokeni nisu isto što i kripto valute

 

Kripto ili virtuelne valute predstavljaju sredstvo razmene (plaćanja) i za razliku od tokena ne daju garancije držaocu. Digitalni token u zavisnosti od tipa daje držaocu određena prava koja padaju na teret izdavoaoca tokena i čija je vrednost izvorno povezana sa dva ključna elementa ili indikatora: 

  • Obimom razmenskog prava (koliko usluge ili proizvoda se može dobiti)
  • Organskom tražnjom za dobrom i uslugom zasnovanoj na korisnoj vrednosti dobra ili usluge  

 

Autor 

Aleksej Misailovic

Head of Advisory & Tokenomics

Eko Digital