Vrednovanje nematerijalne digitialne imovine zahteva nov pristup

Vrednovanje nematerijalne digitialne imovine zahteva nov pristup

  • 20.09.2021

U poslednjih 10-ak godina svedoci smo transformacije tradicionalne ekonomije u digitalnu.  Koliki  je opseg promene, govori i i podatak da ¾ trenutne vrednosti kompanija iz S&P 500 proističe iz nematerijalne imovine (softveri, patenti, tehologije, prava i sl.) Digitalizacija i tokenizacija poslovne imovine  nije samo tehnološki fenomen, već i ekonomski, koja menja strukuturu globalne poslovne ekonomije, u tolikoj meri da će do 2027 tržište tokenizovane  poslovne imovine narasti na 8,5 triliona dolara. Primenom Zakona o digitalnoj imovinu  od juna ove godine, Srbija je postala jedna od  retkih država koja je normirala  izdavanje i promet digitalne imovine koji se odnosi na digitalne valute i digitalne tokene.

Digitalna imovina u najširem smislu predstavlja svojinsko pravo nad digitalnim zapisom-fajlom koji ima svoju vrednost. Zapis se može nalaziti-čuvati na  lokalnoj memoriji,  mreži ili cloud-u. Po definiciji digitalna imovina je nematerijalna i nema fizički ekvivalent. Za razliku od fizičke imovine, može se kopirati i deliti (share). U skladu sa formatom zapisa, možemo je, ne nužno, podeliti na:

  • adudio-vizuelnu  (audio,video,fotografija,animacija, grafika,txt,objave..)
  • softveri, IT rešenja, baze podataka
  • online prisutnost i online sadržaj (web stranice,socijalne mreže,aplikacije..)
  • sredstva razmene-plaćanja
  • digitalne tokene-digitalizovana prava, korišćenjem blockchain tehnologije, nad stvarima,robom, kapitalom i pravima

Koliko je digitalna imovina i digitalno poslovanje dobila na značaju i vrednosti govore i podaci o njihovim kupoprodajnim cenama. Napr. NFT token u formi digital arta sa imenom „prvih 5000 dana“ koju je kreirao Mike Winkelmann, poznatiji kao Beeple, je prodat za 69 mil usd. Svojevremeno je Nutanix preuzeo Nišku softversku kompaniju Frame u transakciji vrednoj 165 mil dolara, dok je juna ove godine objavljeno preuzimanje Srpske kompanije Nordeus koja se bavi razvojem video igara za moblne platforme u transakciji vrednoj 378 mil dolara (javni izvori), što je 20 puta više od knjigovodstvene vrednosti kapitala te kompanije, 24 puta više od poslovnog konsolidovanog prihoda i preko 300 puta više od EBITD-e Nordeusa iz 2020 godine!

Sa brzim razvojem IT rešenja i poslovnih modela koncentrisanih na online kanale i zadovoljstvo kupca, digitalni resursi i njihove perfomanse postaju ključni driveri za poslovni razvoj i kreiranje izvora vrednosti, ne samo za vlasnike, nego i ostale stake holdere (dobavljači, finansijeri, investitori, poreski organi i ostale). U skladu sa time,  postojeći tradicionalni pristupi u vrednovanju nematerijalne imovine i kapitala imaju manjkavosti (troškovni, prihodni,tržišni), prevashodno kod računovodstvenog tretmana i dužničko poverilačkih odnosa, i moraju se korigovati za uticaj ključnih indikatora perfomansi digitalne imovine i digitalnih resursa unutar kompanije i u odnosu na okruženje: kupci, dobavljači,kreditori,investitori.. Kontinuirana i objektivna valuacija digitalne imovine primenom pravilne tehnike/a procene će dati realniji prikaz finansijskog stanja i poslovanja i istovremeno biti preventivni mehanizam u kontroli računovodstvenih i transakcionih gubitaka i dobitaka.

Autor

Aleksej Misailovic