Udruženje banaka Srbija - Tokenizacija poslovanja i digitalna imovina

Udruženje banaka Srbija - Tokenizacija poslovanja i digitalna imovina

  • 09.12.2022

Eko Digital je 22.11.2022. u organizaciji Udruženja banaka Srbije (UBS) održao predavanje Tokenizacija poslovanja i digitalna imovina - potencijalna budućnost finansijskog sistema. Na predavanju su bile prisutne i kolege iz Bloxico i Unique Ventures Club.

 

Bankari i drugi učesnici finansijskog sektora imali su priliku da saznaju zbog čega sve značajne svetske banke ulažu u R&D blokčejn tehnologie  i digitalne imovine ili ih već koriste u praksi. Tako, JP Morgan je još 2019. godine kreirao svoj token i pustio u rad Onyx blokčejn platformu za efikasnije obavljanje transakcija. Goldman Sachs, Svetska banka, Evropska investiciona banka i mnoge druge  uveliko izdaju tokenizovane obveznice na blokčejnu. BlackRock nudi svojim klijentima izloženost Bitkoinu kroz različite finansijske proizvode.

 

Učesnicima predavanja je predočena i mogućnost koju predviđa  Zakon o digitalnoj imovini. A to je da NBS ima  diskreciono pravo NBS da propiše uslove pod kojima finansijske institucije pod nadzorom NBS mogu ulagati u digitalne tokene koji imaju odlike finansijskog instrumenta. Zašto smatramo da je ovo sjajna mogućnost? Pretpostavimo da kompanije izdaju obveznicu u vidu tokena, a ne na tradicionalan način preko CRHoV. Na ovaj način su i kompanije i finansijske institucije na dobitku. Kompanije su izdale finansijski instrument u vidu tokena, čime su zaobišli uzimanje kredita od strane banaka (koje smanjuju aktivnost u doba recesije), dobijaju pristup novim investitorima direktno bez posrednika. S druge strane finansijske institucije mogu da učestvuju kao pokrovitelji i agenti u emisiji tokenizovanih obveznica, a dobijaju i pristup novoj finansijskoj aktivi koja ranije nije postojala. Dodajmo na sve ovo i kreiranje sekundarnog tržišta za tokenizovane instrumente, čime se obezbeđuje glavna funkcija svakog finansijskog instrumenta/tokena, a to je prenosivost. Čini se kao win-win situacija i za privredu i za finansijski sektor.

 

Radujemo se daljoj saradnji sa UBS i budućim događajima koje ćemo zajedno organizovati.