Eko digital održao prvi Masterclass

Eko digital održao prvi Masterclass

  • 20.06.2022

18. maja Eko Digital, u saradnji sa ICT Hub-om, održao je Masterclass. Predstavnici OTP banke, Mirabanke i Erste banke bili su više nego zainteresovani da čuju i diskutuju o tome kakve promene donose Tokenizacija i Decentralizovane Finansije. Na Masterclass-u otvorili smo pitanje zašto je ekonomiji potreban Great reset, i kako pomoću blokčejn tehnologije, tokenizacijom i decentralizovanom ekonomijom doći do rešenja. 

 

Ekonomija koju poznajemo i čije poslovne principe i mehanizme bez preispitivanja primenjujemo poslednjih 70 godina, odavno je dostigla svoj korisni maksimum. Globalni dug koji beleži konstantan rast, raspodela bogatstva i i socijalna nejednakost, kao i raspodela vrednosti u cirkulaciji robe i usluga samo su neki od izazova današnjice. 

 

Problemi

 

  • Indikator vrednosti predstavlja samo novac
  • Konstantan rast potrošnje i vrednosti imovine
  • Centralizovan i monopolizvoan sistem izdavanja novca 
  • Izdavanje inflatornog novca bez pokrića

 

Decentralizacija ekonomije i tokenizacija novca kao rešenje?

Neke od koristi koje nam decentralizovana ekonomija i tokenizacija mogu doneti jesu da:

  • u cirkulaciji dobara i sluga više se neće gubiti vrednost, vrednost sredstva razmene biće direktno povezana za dobra i usluge koji su predmet razmene,
  • potrošač može monetizovati svoju poziciju u lancu prodaje,
  • smanjuju se troškovi plasmana dobra i usluga,
  • kreiranje novih izvora vrednosti kroz:
  1. online aktivnosti pojedinca,
  2. tokenizacijom nepokretne imovine,
  3. tokenizacijom nematerijalnih prava,
  4. tokenizacijom svih oblika digitalnih sadržaja..

Digitalni tokeni

 

Javnost uglavnom povezuje digitalnu imovinu sa kripto valutama. Međutim, čak 45% tržišta vrednosti digitalne imovine čine digitalni tokeni, kojih ima preko 10 000 u opticaju.

 

Za razliku od valute, digitalni tokeni imaju mnogo širu upotrebnu vrednost i predstavljaju budućnost ekonomije. Digitalni token kompanijama omogućava da finansiraju svoje poslovanje (a da to nije dug ili kapital),  prodaju robu ili usluge za token i nagrađuju klijenate za svoju aktivnost. Na taj način kreiran je jedinstven instrument koji je istovremeno sredstvo plaćanja, finansiranja, štednje i zarade u vidu kapitalne dobiti.

 

Pored digitalnih tokena, na Masterclass-u govorili smo o Ethereum ekosistemu, Non Fungible Tokenima (NFT), Decentralizovanim finansijama (DeFi), Decentralizovanim autonomnim organizacijama (DAO) i njihovim nedostacima, protokolima za pozajmljivanje, Stabilnim koinima (stable coins), Central Bank Digital Currency (CBDC), Bitkoinu, procesu rudarenja, metaversu i prisustvu brendova u njemu.

 

Ako ste zaintesesovani da čujete više o ovoj temi, možete se prijaviti na edukativnu radionicu koju održava Inicijativa za razvoj digitalne imovine. Prijave se mogu obaviti na stranici: https://digitalnaimovina.com/blog